Kaffelikør: Økologisk og fra FynFiona Coffee Liqeuer - fynsk kaffelikør

Kaffelikør har måske ikke altid været jordens mest trendy drik, som popstjerner og andre med en høj hipheds-faktor har identificeret sig med. Men det har alligevel været en af de bedst sælgende typer likør og det kan man egentligt også godt forstå. Den lækre kombination af kaffe, sukker og spiritus – The Dude abides (foretrækker ligefrem).

Noget kunne dog tyde på det vil ændre sig i 2015. Altså ikke forstået på den måde der vil blive solgt færre flasker kaffelikør. Kaffelikør, andre typer spiritus og drinks lavet med kaffe står derimod til at blive det nye sort. Derfor er det også en fornøjelse, at kunne sætte en kaffelikør på hylden i den lille webshop.

Sådan laves kaffelikør

Det korte svar er, der findes mange forskellige produktionsmetoder. Den mest udbredte metode består i kombinationen af 3 grundlæggende ingredienser: Alkohol, sukker og kaffe.

Metoden der benyttes til fremstillingen af Fionia Coffee Liqeuer er dog en smule mere kompliceret end dette. Først og fremmest er alle ingredienser økologiske, hvilket sætter nogle kvalitetskrav til anskaffelsen og produktionen af råvarer, som der desværre ikke er mange andre producenter der kan leve op til.

Selve produktionen af Fionia Kaffelikør foregår ved håndkraft og resultatet er en virkeligt unik likør, der består af koldbrygget kaffeudtræk, vaniljeudtræk, rørsukker, karamel og rom. Kaffeblandingen er i øvrigt destilleriets helt egen og ved at foretage et koldt udtræk opnås en lang række fordele i forhold til smagen. Der kommer senere et indlæg om koldbrygget kaffe her på bloggen. Du kan læse mere om koldbrygget kaffe i dette indlæg Det korte af det lange er dog, at sammenhængen mellem smag og duft er langt større når man koldbrygger kaffe (læs: mindre syre, mindre bitterhed og mere kaffesmag).

Det kan du bruge kaffelikør til

På grund af den ekstra omhyggelige og kvalitetsbevidste måde Fiona Kaffelikør bliver produceret på kan den sagtens drikkes rent, evt. til kaffen eller desserten. Jeg vil anbefale du drikker den let afkølet (10-15 grader) eller 4-6 cl. i et glas med en enkelt isterning. Der er også mange der foretrækker at drikke den direkte fra køleskabet og hvis det er sådan du kan lide den, er det naturligvis også sådan du skal drikke den. Bare husk: jo koldere, jo mindre smag.Økologisk kaffelikør fra Fyn

Man kan også lave en masse fantastiske drinks og cocktails med kaffelikør

Den helt klassiske kaffelikør-cocktail er en White Russian (eller Black Russian, hvis du springer fløden over).

White Russian

3 cl. Fionia Kaffelikør

5 cl. Vodka

Fløde

Isterninger

Sådan gør du:

Kaffelikør og vodka hældes i et lowball glas

(lavt glas, der kan rumme ca. 20-30 cl.).

Fyld glasset op med isterninger (og du har lavet en Black Russian).

Fyld efter med (kaffe)fløde* – hæld forsigtigt så

fløden lægger sig på toppen for den perfekte præsentation.

Hvis du synes det bliver for voldsomt med fløde kan du bruge sødmælk eller andre typer mælk, endda soyamælk.

En mere moderne klassiker er en Espresso Martini, der eftersigende blev skabt af en kvik bartender fra Soho tilbage i 80’erne, da en kendt, kvindelig model kom ind og bad om en drink der ville “wake me up, then fuck me up”.

Espresso Martini

2,5 cl. Fionia Kaffelikør

5 cl. Vodka

2,5 cl. Espresso

isterninger

Sådan gør du:

Spiritus, espresso og isterninger kommes i en shaker.

Luk shakeren og ryst som om dit liv afhænger af det.

Når du er øm armene og ser stjerner har du rystet din cocktail nok.

Hæld indholdet over i et martini-glas, mens du sier isterningerne fra.

Læg forsigtigt 3 hele kaffebønner i glasset så de flyder og servér straks.

Kaffelikør er også fremragende til, i og på desserter. Prøv f.eks. at hælde en smule over en flødeis af høj kvalitet eller endnu bedre, lav hjemmelavet is med kaffelikørsmag. Det kan også bruges i en lang række kager og andre desserter. F.eks. bruger jeg altid kaffelikør når jeg laver Tiramisu. Det gør det nemmere, at justere sig frem til en rigtigt behagelig kaffesmag i kagen og så undgår man også at skulle købe en hel flaske Marsala-vin for kun at bruge et par cl. hver gang man laver Tiramisu.

En tanke om "Kaffelikør: Økologisk og fra Fyn"

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *