Koldbrygget kaffe: En drøm for kaffeelskereLær alt om koldbrygget kaffe

Hvis du kan huske skuffelsen første gang du smagte kaffe, hvor smagen overhovedet ikke holdt hvad duften lovede. Så skal du læse med her, for cold brew coffee (eller på dansk: koldbrygget kaffe) er mere end den seneste dille blandt verdens kaffeelskere. Det er kaffe, der rent faktisk smager af kaffe.

Ej at forveksle med iskaffe, hvor kaffe der er brygget på traditionel vis køles ned med isterninger, er koldbrygget kaffe lige præcis det navnet siger det er. Kaffe, der er brygget uden brug af opvarmet vand. Jeg skal nok fortælle dig hvordan du gør, lidt længere nede i indlægget. Men lad os først kigge lidt på fordelene ved koldbrygget kaffe.

Du kan også hoppe direkte til opskriften ved at >>trykke her<<

Hvorfor koldbrygget kaffe?

Jeg påstår ikke koldbrygning er den bedste måde at lave en kop kaffe på. Der er mange fordele ved de traditionelle varmbrygningsmedtoder, hvor en af de største er hastigheden. Koldbrygning tager typisk 12 timer og hvis du ligesom jeg har brug for din kaffe til at komme igang om morgenen, er det ikke rigtigt en holdbar tidshorisont. Men du har en lille gourmand gemt i dig eller bare går lidt op i det du putter i munden, bør du ikke snyde dig selv for oplevelsen af koldbrygget kaffe.

Koldbrygget kaffe er først og fremmest interessant, fordi kaffe ikke bare er en triviel hverdagsting. Kaffebrygning er faktisk en utroligt kompliceret kemisk proces og hver gang du sætter en kande over, kaster du dig ud i et projekt der kan sammenlignes med et videnskabeligt forsøg i høj klasse.

En detaljeret, videnskabelig gennemgang af kaffebrygning, hvor vi kommer omkring ting som kemisk kinetik og det der er endnu mere langhåret, vil nok være for omfattende for denne blog. Det vil ihvertfald være alt for omfattende i forhold til min viden om kemi (læs: mangel på samme). Derfor burde det være rigeligt, ihvertfald til husbehov, at tænke på hvad formålet med brygning i bund og grund er. Brygning handler dybest set om at bruge væske til at trække nogle bestemte stoffer ud af et andet stof. I forhold til kaffebrygning bruger man så vand til at trække en række smags- og duftstoffer ud af kaffebønner, og ved at tilføje varme til processen øger man hastigheden. Men ved at tilføje varme, sker der også noget andet. Man får nemlig også hevet en masse bitterstoffer ud af kaffebønnerne og det er her koldbrygning bliver et rigtigt interessant alternativ.

Ved koldbrygning får man nemlig ikke trukket bitterstoffer ud af bønnerne i nogen væsentlig grad og man får en sødlig og frugtig kaffe der smager af det, du har drømt om siden du første gang oplevede duften af frisklavet kaffe.

En anden fordel ved koldbrygning er, at smagen ikke ændrer sig over tid. Når du tilføjer varme, ændrer du også den kemiske komposition og din varmbryggede kaffe indeholder en masse ustabile komponenter, der nedbrydes med lynets hast. Det er derfor den sidste kop i kanden næsten altid smager forfærdeligt og har du nogensinde prøvet at genopvarme kaffe? De problemer har du slet ikke med koldbrygget kaffe. Hæld det på en flaske eller anden lufttæt beholder, smid det i køleskabet og det kan holde i flere uger.

Koldbrygget kaffe opskrift

Der findes efterhånden en del forskellige måder at lave koldbrygget kaffe på og der findes endda specialudstyr nok til koldbrygning, at ikke engang Brødrene Price ville kunne være med. Men den grundlæggende teknik af faktisk utroligt simpel og de fleste har allerede det udstyr der skal til for at lave den lækreste, koldbryggede kaffe man kan forestille sig.

Det skal du bruge:
130-190 gram groftmalet kaffe*

1 liter koldt vand fra hanen

En kande eller anden vandtæt beholder

Kaffefiltre

Flaske eller anden passende beholder til opbevaring af den færdige kaffe

Tip: Du kan lette arbejdet med at filtrere den færdige kaffe, hvis du pakker de malede bønner ind i et tefilter eller fintmasket net.

Sådan gør du:

Hæld vand og den malede kaffe i beholderen. Brug evt. en ske eller lignende til at skubbe det kaffe der lægger sig på overfladen ned, så alt kaffen kommer i kontakt med vandet.

Sæt låg på beholderen eller brug husholdningsfilm til at gøre den lufttæt.

Derefter skal blandingen have lov til at stå og trække i 12-16 timer. Det eneste du skal gøre mens blandingen står og trækker er kigge til beholderen 2-3 gange og svinge den forsigtigt rundt, så kaffegrumset kommer i bevægelse.

Mange vælger at lade blandingen stå ved stuetemperatur. Men af hensyn til fødevaresikkerheden opfordres du til at stille den i køleskabet.

Efter 12-16 timer skal du filtrere den koldbryggede kaffe ved at hælde væsken forsigtigt gennem et kaffefilter. Det kan godt anbefales, at gentage denne del et par gange.

Nu er din koldbryggede kaffe sådan set klar til servering. Du skal bare være opmærksom på den er utroligt intens og har et rimeligt højt indhold af koffein. Så husk at fortynde den med vand i forholdet 1:0,5 – 1:1 inden du drikker den, så det hele ikke bliver alt for festligt.

Den færdige kaffe kan som sagt holde sig i et par uger, hvis du opbevarer den på køl i en lufttæt beholder. Nogle siger endda den kan holde sig meget længere, men det smager ærligt talt for godt til jeg har kunnet teste holdbarheden længere end en uges tid.

Det kan du bruge koldbrygget kaffe til: tips og tricks

De fleste drikker deres kaffe ren (dog fortyndet med vand!), i et glas med isterninger. Med undtagelse af jeg typisk bruger mælk til at fortynde den med, er det også oftest sådan jeg drikker den. Men det er faktisk kun toppen af isbjerget for de brugsmuligheder der er for koldbrygget kaffe.

Pga. den rene og behagelige smag er det vitterligt kun din fantasi der sætter grænser for mulighederne. Du kan bruge koldbrygget kaffe til marinering af kød, til bagning, i cocktails og alle andre ting, hvor du kan forestille dig fordelene ved smagen af kaffe uden bitterheden.

Prøv f.eks. Dark Moon, der er en moderne udgave af den klassiske rom og cola, med et lækkert koldbrygget kaffe-twist.

Dark Moon opskrift (nok til 8 cocktails)

Du skal bruge:

35 cl. koldbrygget kaffe

12 cl. Fionia Coffee Liqueur, Økologisk Kaffelikør

12 cl. Diplomático Reserva Extra Añejo Rom

35 cl. Cola

12 cl. piskefløde

Sådan gør du:

Bland alle ingredienser, undtagen fløden, i en kande. Fyld 8 lowball glas (lavt glas, der kan indeholde ca. 18-30 cl.) med isterninger og fordel indholdet fra kanden i dem. Fordel fløden i glassene – hæld forsigtigt, så fløden lægger sig øverst og skaber en flot effekt.

Opskriften er oversat og tilpasset fra denne opskrift hos Epicurious.

En tanke om "Koldbrygget kaffe: En drøm for kaffeelskere"

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *