Slåen ABC: plukning, klargøring og modenhedHvor finder jeg slåen? Læs den ultimative guide her.
Billedet tilhører High Spirits.
Originalbilledet af slåenbærrene tilhører FreeImages.com/ivan cruz

Slåenbær kan bruges til mange gode ting. Marmelade, saft og ikke mindst alle mulige former for slåenspiritus. Du kan læse mere om slåensnaps, slåenvodka og slåen-gin, og finde opskrifter her (link).

Men hvordan får man fat på slåenbær, hvornår er de modne og hvordan behandler man dem? Bare rolig, High Spirits er klar med en kort, men ultimativ guide til slåenbær.

Hvor finder jeg slåen?

Slåenbusken foretrækker kalkholdig jord og skal have meget lys. Derfor finder du den ofte langs kysten, i levende hegn og skovbryn.

Du kan købe selve busken hos de fleste planteskoler, men selve bærrene er sjældent set i fri handel. I England er det meget udbredt, at købe dem over internettet, f.eks. gennem eBay. Det kan måske også være en mulighed i Danmark, hvis ikke din lokale grønthandler kan hjælpe dig. Men busken er rimeligt udbredt i Danmark, så du kan lige så bevæge dig ud i naturen, for at få lidt farve i kinderne, mens du leder efter de tornede buske med de blå 1-2 cm. store bær.

Sæsonen er oktober-november og du skal gerne ud i starten af denne, da fuglene hurtigt kan afpille sådan en slåenbusk efter den første nattefrost.

Busk med slåenbær.
De 1-2 cm. store og blå slåenbær ligner små blommer og slåenbusken er derfor nem at genkende.
Billedet tilhører FreeImages.com/Rob Waterhouse

Hvornår er slåenbær modne?

Sæsonen for slåenbær løber som skrevet fra slut-oktober til hen i november. Sådan cirka ihvertfald, for de skal plukkes når de er modne og slåenbær modner ikke på klokkeslet.

Du kan mærke på bærrene hvornår de er modne. Er de stenhårde, er de umodne og du må udskyde din høst til de giver efter når du klemmer på dem. Slåenbær er i familie med blommer, så forestil dig en lille blomme, når du mærker efter. Tænker du det er en lille moden blomme du har fat i, er slåenbærrene modne.

Hvordan behandler og klargører man slåenbær?

Det er her slåenbær bliver lidt besværlige. De små blå bær er nemlig noget af det sureste du kan forestille dig og slet ikke nogen behagelig smagsoplevelse…indtil de har fået frost.

Når slåenbærrene har fået frost, bliver meget af deres syrlighed nedbrudt og de kommer ligefrem til at smage sødligt. Problemet er bare, at det har de vilde fugle også luret. Så det nytter ikke meget, at vente med høsten til efter den første nattefrost. De vilde fugle står som regel op med hønsene og du får svært ved at lave noget som helst ud af de sørgelige rester de efterlader.

Heldigvis er der ingen der siger slåenbær skal have frost, mens de sidder på busken. Når bærrene er modne, plukker du dem du har brug for (husk at efterlade nogen til fuglene også), skyller dem og putter dem i fryseren et par dage.

Når tiden så kommer til at lave slåensnaps eller slåen-gin, vil mange opskrifter bede dig prikke bærrene. Nogle opskrifter går romantisk til værks og foreskriver prikning af bærrene med sølvnåle eller torne fra den busk de er plukket fra. Andre er mere lavpraktiske og foreslår prikkeriet bliver udført med gafler eller andre køkkenredskaber. Hvis vi ser bort fra romantikken i nogle af disse metoder, er de alle unødvendige. Fordi du har haft bærrene en tur i fryseren, er deres skin også sprækket og cellevæggene er blevet nedbrudt. Frosten slår altså to fluer med et smæk. Den gør bærrene sødere og forbereder dem fornemt til at frigive sin smag og farve til spiritussen.

Denne slåen-guide er udviklet på baggrund af Sipsmiths guides og opskrifter, der findes på www.sipsmith.com.

18 tanker om "Slåen ABC: plukning, klargøring og modenhed"

 1. Jeg har fundet et herligt sted at plukke slåen – der er masser – nok til alle (selv om de sidste skal have lange arme). Jeg har lige plukket ca en liter og bemærker at ca halvdelen af dem er begyndt at blive lidt runke (ligesom rosiner). Det tænker jeg ikke gør noget og måske nærmest er en fordel, da det giver mere smag – eller hvad?
  Er det godt eller skidt – jeg vil jo nødigt ødelægge årets høst 🙂
  Mvh Djon

  1. Hej Djon

   Det skulle ikke være noget problem – det er helt normalt, at de modne bær er en smule rynkede.

   Men brug din bedste dømmekraft. Hvis de ligefrem er rosinagtige, kan det være tegn på der er gået skimmel eller lign. i dem.

   Mvh
   Kim

 2. Hvornår vil I mene, at bærrene skal plukkes i år? Jeg har 8 buske hvor jeg bor, og flere af bærrene har allerede den næsten sorte kulør, så jeg synes det lyder vildt, hvis de skal hænge til helt hen i slut-oktober. Jeg tænker, at den megen sol i løbet af sommeren har fremskudt høsttidspunktet betydeligt.

  – Mvh. Morten.

  1. Hej Morten
   Var ude for at ville plukke i går aftes. De var flotte matblå, men desværre ikke bløde og eftergivende nok, når man trykkede på frugten. Har læst mig frem til, at frugten skal mærkes som en moden blomme. Derfor vil jeg holde øje med dem over de næste par uger. Det bugner jo med dem derude i år.

   1. Hej Kim.
    Jeg har gået og lurepasset lidt indtil nu. De var ret bløde for 19 dage siden (blødere end da jeg plukkede dagen inden frosten i fjor), og jeg var fristet til at plukke, af frygt for at blæsten ville sende dem til jorden, eller de ville blive rynkede/overmodne og selv falde ned. I dag, selv efter en storm, hænger de stadig, og er stadig plukkeklar og helt uden rynker, så det er helt fantastisk. I dag skal der høstes 😊

 3. Kan man plukke slåenbæri sensommeren og lægge dem i fryseren til man skal lave snaps af dem, eller er man nødt til at vente til frosten har sat ind udendørs ?

  1. Det kan man sagtens, ja. Det er faktisk den anbefalede fremgangsmåde. Ellers risikerer man fuglene støvsuger hele busken for bær, hvis man venter til frosten er sat ind.

   Mærk på bærrene om de er modne og høst efter behov – det er altid god stil, at lade lidt tilbage til dyr og mennesker 🙂

   Mvh
   Kim

 4. Hej Alle!
  Jeg er vildt interesseret i hvor i plukker henne, da jeg skal prøve at være lidt kreativ med dette flotte bær for første gang! gerne fif, men HVOR ER DE! 🙂

  1. Ja der er mange på Fælleden. Jeg har plukket ude ved hundeskoven i dag. Men jeg er blevet i tvivl om de mon er modne 🤔 Er der andre som har plukket endnu i år?
   De ryger i hvert fald i fryseren, så må jeg se om de bliver søde 😊

  1. Hej Pia

   I princippet ikke. Men du kan i teorien få en lidt mere intens smag, hvis du optør dem først og hælder “smeltevandet” fra.

   Mvh
   Kim

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *