Sukkersirup opskriftNem og hurtig opskrift på hjemmelavet sukkersirup

Sukkersirup er en af de vigtigste “basisvarer” i enhver bar. Pga. konsistensen er det utroligt nemt at arbejde med og sukker er fremragende til at gøre cocktails mere bløde og behagelige. Derudover virker sukker faktisk også smagsforstærkende. Forskellen mellem en flad og kedelig cocktail, og en dyb, nuanceret og fyldig oplevelse er ofte noget så simpelt som at finde frem til den rette sødmegrad.

Der findes mange forskellige mærker af færdiglavet sukkersirup på markedet og de fleste bliver endda solgt til ganske rimelige priser. Men det er ikke for sjov skyld, det engelske navn er “simple syrup”. Det er faktisk et utroligt simpelt produkt og det tager ikke mange minutter at lave sin egen sukkersirup.

Den klassiske opskrift er denne:

Sukkersirup

Du skal bruge:

1 del sukker

1 del vand

Sådan gør du:

Vandet bringes til kog i en gryde og sukkeret tilsættes under omrøring. Når sukkeret er opløst, tages gryden af varmen og stilles til afkøling.

Den færdige sirup kan holde sig i op til et halvt år, hvis den opbevares på køl i en lufttæt beholder.

Hvis du vil have en tykkere sirup, med en mere intens sødme, kan du øge mængden af sukker til 2 dele. Det er sådan set op til ens egen smag og endnu engang kan der ikke opfordres nok til eksperimentering. Jeg anbefaler man bruger 1,5 del sukker til 1 del vand. Det giver en konsistens der er nem at dosere og en sødme, der passer godt til de fleste cocktail-opskrifter.

 

Sukkersirup tricks

Sukkersirup: Tips og tricks

Fordi grundopskriften er så nem at have med at gøre er det her som sagt en oplagt opfordring til at lade sig begejstre og eksperimentere sig frem til nye smagsoplevelser.

En nem og populær variant af den simple sukkersirup er at udskifte det hvide sukker med demerara eller en anden type råsukker. Det giver en mere fyldig og smagsfuld oplevelse, der godt kan give mindelser om eksotiske krydderier.

Man kan også gå skridtet videre og lave sirupper med forskellige smage. Hvis man skraber kornene ud af en vaniljestang og tilsætter begge dele under kogningen får man f.eks. en helt fantastisk vaniljerirup, der i øvrigt også er dejlig til desserter. Man skal bare huske at fjerne selve vaniljestangen efter kogning.

Det er som sagt bare om at forsøge sig frem. Finthakket eller pureret frugt kan også tilsættes. Her skal man blot huske at si frugtkødet fra efter kogning.

8 tanker om "Sukkersirup opskrift"

  1. Hej Freja

   Det afhænger af de øvrige mængder. Dvs. hvis du bruger 5 dl. sukker, skal du også bruge 5 dl. vand til grundopskriften – det er altså blandingsforholdet, ikke en bestemt mængde 🙂

 1. Hej!

  Er der en forskel på, om siruppen køler langsomt af eller om den sættes direkte i køleskabet?

  På forhånd tak for svar!

  1. Hej Mads!

   Ikke umiddelbart. Hvis du laver din sirup med relativt meget sukker, kan du muligvis risikere der udfældes lidt mere sukker (der vil som regel altid udfældes en smule, hvis du lader siruppen stå i længere tid), hvis du smider den direkte i køleskabet. Men det kan under alle omstændigheder anbefales, at du lader siruppen komme op på stuetemperatur og ryster den godt inden du bruger den. Så skulle evt. udfældet sukker gerne blive opløst.
   Men bortset fra det og alene fordi du sparer en del på energien, vil jeg klart anbefale, man lader siruppen køle ned til stuetemperatur, inden man stiller den i køleskabet. Både kogningen og sukkeret fungerer som naturligt “steriliserende”, så der ikke umiddelbart nogen fødevaresikkerhedsmæssig grund til at køle siruppen hurtigt ned, hvis du bare sørger for at benytte en ren beholder.

   Mellem os er der nok også en bartender eller to, der slet ikke sætter sin sirup på køl. Men af fødevaresikkerhedsmæssige årsager er det naturligvis ikke noget jeg kan anbefale 😉
   Og så kan du i øvrigt også lave din sirup helt uden kogning. Jeg anbefaler bare kogemetoden, fordi det er hurtigere, kan bruges til sirupper med højere sukkerindhold og ikke mindst, fordi det forlænger holdbarheden.

   Mvh
   Kim
   High Spirits

 2. Hej Kim

  Jeg vil gerne prøve at lave en hindbærsirup som jeg tænker jeg så kan bruge til at friske et glas champagne lidt op, til min datter´s konfirmation. Tænker evt at fryse nogle hele hindbær som isterning eller med lidt knust is.

  Hvilke sukker skal jeg bruge? Og skal jeg evt koge saft af bær eller skal jeg blande sukker – vand og bær?
  Eller har du en anden super god ide.

  1. Hej Bettina

   Jeg ville bare bruge helt almindeligt hvidt sukker. Det giver lidt mere sødme end de andre typer sukker, og en lidt “renere” smag. Det synes jeg passer bedst til de lidt syrlige, udenlandske hindbær, der er på markedet for tiden. Især hvis Champagnen også ligger til den tørre side.

   I princippet skal du bare lave en ekstra sød og koncentreret hindbærsaft 🙂

   Dvs. du laver en helt almindelig sukkersirup af 1 del sukker, som opløses i 1 del kogende vand. Når sukkeret er opløst, tager du gryden af blusset og rører bærrene grundigt ind i siruppen (medmindre det er købehindbær. Så skal du lige have dem op og koge igen). Jeg synes det er nemmest, at tilsætte bærrene hele og mose dem nede i gryden med en gaffel eller lign. Det vigtigste er, at du får bærrene most godt og rørt grundigt ud i siruppen. Herefter skal den lune sirup bare have lov til at stå og trække i mindst en time. Til sidst kører du siruppen gennem en fin si (brug bagsiden af en grydeske eller lign. til at presse mest muligt smag/saft ud af massen) – den færdige sirup opbevares på køl, i en lufttæt beholder.

   Men når det er sagt, ville jeg nok springe over hvor gærdet er lavest og købe en færdiglavet sirup/hindbærsaft (det er 1 mindre ting at stresse over ifm. planlægningen). Hvis man alligevel skal ud og købe udenlandske hindbær, uden for den danske sæson, er der (i min optik) ikke så meget fidus i at lave siruppen selv. Søbogaard laver f.eks. en fremragende hindbærsaft, der vil være perfekt til formålet.

   Jeg synes det er rigtigt god idé med frosne bær i stedet for isterninger. Der skal du så bare være opmærksom på, at Fødevarestyrelsen anbefaler man koger frosne bær inden brug, hvis de ikke er fra egen avl. Så et alternativ kunne måske være, at lave isterninger med frugtstykker eller tørrede bær i. Du kan evt. fylde et alm. vinglas med isterninger, en skive appelsin, mousserende vin og toppe op med et par cl. hindbærsaft/sirup – det tager ikke mange minutter at lave på dagen og så har du en ekstra festlig og moderne udgave af den klassiske sangria.

   Mvh
   Kim
   High Spirits

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *